N.B. Google Picasa findes ikke længere. Jeg anbefaler i stedet, at du bruger Adobe Lightroom.

Jeg går helt ufatteligt meget op i min blogs billeder. Jeg kan slet ikke holde ud, hvis mine billeder er dårlige, og jeg dropper hellere et indlæg, fordi billederne er dårlige, end jeg vil lægge et indlæg op med grimme billeder.

At tage gode billeder kræver naturligvis et fornuftigt kamera, samt forståelse for dets forskellige funktioner og et øje for komposition.

Men det kræver også, at man redigerer sine billeder. Og netop det vil jeg i denne guide komme ind på. Jeg har nemlig et tip om et super godt billederedigeringsprogram, der er super godt og ganske gratis! I like :)

Først vil jeg lige nævne, at der ikke er noget, der slår Photoshop og Lightroom, når det kommer til billederedigering, men det er altså nogle dyre programmer, som de fleste nystartede bloggere ikke har råd til at kaste sig ud i.

Derfor skal denne guide handle om det ganske gratis men gode billederederingsprogram fra Google: Picasa.

Hvorfor Picasa?

Jeg bruger selv Picasa til al min billederedigering, og jeg elsker, at det er så brugervenligt og ligetil. Og derfor vil jeg gerne anbefale det til alle jer, der har en interesse for at tage billeder, men som endnu ikke er klar på at kaste en masse penge efter Photoshop.

Picasa er gratis og kan hentes lige her. Du downloader det blot til din computer, installerer det, og så er du klar til at redigere dine billeder!

Sådan bruger du Google Picasa

Når du åbner Google Picasa først gang, vil den gå i gang med at scanne dit site for billeder. Dette er en super smart ting, for det giver dig mulighed for blot at kunne bladre gennem dine billeder i Picasa uden at skulle overføre dem til programmet først.

Efter at Picasa har hentet alle dine billeder, er du klar til at redigere dine billeder!

For at lave en lille guide, har jeg valgt at vise jer min redigeringsprocess i et billede, jeg har taget, og som jeg vil bruge på min rejseblog. Jeg har netop åbnet det i Picasa, og det ser således ud:

 photo ScreenShot2014-03-28at64736PM_zps2cbe7023.png

Jeg vil starte med at gennemgå de forskellige muligheder, du har for redigering med Picasa, når du åbner programmet. Det er de mange muligheder, som du ser i menuen til venstre:

 photo ScreenShot2014-03-28at64750PM_zps9ffacb79.pngØverst har vi fem forskellige faner, som alle gemmer på en masse forskellige redigeringsmuligheder.

Når du åbner Picasa, vil du automatisk starte på skruenøglen, som du kan se øverst. Jeg kommer til at gennemgå alle de forskellige faner, men jeg vil starte der, hvor det er mest naturligt: nemlig ved skruenøglen.

Her er nogle af de allervigtigste funktioner og dem, som du helt sikkert kommer til at bruge allermest.

1. Crop

“Crop” er den smarte funktion, som gør, at du kan beskære dit billede. Du klikker blot et sted på billedet og trækker musen hen over den del, som du gerne vil have beskåret.

Når du slipper, vil du kunne se den del, du har markeret. Du kan frit trække markeringen rundt og placere den lige der, hvor du gerne vil have den. Når du er tilfreds, klikker du blot på “Apply”.

Du kan altid lave det tilbage til normalen ved at klikke på “Undo Crop” på forsiden af Picasa.

2. Straighten

“Staighten” er en smart funktion, hvis du har et skævt billede, som du gerne vil have rettet op på.

 photo ScreenShot2014-03-28at64847PM_zps9fb59ca7.png

Hvis du kigger på det billede, jeg skal redigere nu, så kan du se, at det er meget skævt. Skæve billeder kan godt have sin charme, men dette var på ingen måde planlagt! Jeg sad på en meget hurtig speedbåd, og nåede kun lige at knipse billedet i farten.

Jeg vil gerne have det lige, og så bruger jeg “Straighten” funktionen. Der kommer et gitter frem over dit billede, og du kan hive det mod højre og venstre, indtil du er tilfreds. Gitteret er enormt smart, for så kan du bedre se, hvornår dit billede er lige – jeg lader strandkanten flugte med en af linjerne, så jeg ved, at mit billede er lige.

 photo ScreenShot2014-03-28at64905PM_zps64d3ffec.png

Klik på “Apply”, når du er tilfreds. Den eneste ulempe ved at bruge denne funktion, er, at billedet ofte bliver lidt mere utydeligt, end hvad det ellers havde været. Jeg vælger dog at leve med det i denne omgang. :)

3. Redeye

Du kender helt sikkert den situation, at du har taget et billede indendørs i dårligt lys og med blitz, og en eller flere af personerne på billedet har fået røde øjne! Skide ærgerligt. Men det kan du lave om på med “Redeye” funktionen”

Som ved “Crop” funktionen skal du trække en lille firkant over de områder, hvor der er røde øjne. Hernæst bliver de fjernet på magisk vis! Fantastisk. :)

4. I’m Feeling Lucky

 photo ScreenShot2014-03-28at65759PM_zps16d0a1fd.png

Her er en funktion for de dovne. ;) I’m Feeling Lucky går ind og redigere dit billedes farver efter en random metode. I nogle tilfælde bliver det meget godt – i andre bliver det helt forfærdeligt.

Jeg kan klart bedst lide selv at redigere i mine billeders farver, og derfor bruger jeg aldrig funktionen her. Men du kan jo altid prøve den af og se, hvordan det bliver. :)

5. Auto Contrast

“Auto Contrast” er også en funktion, som jeg sjældent bruger. Alle disse auto-funktioner er altså bare underlige, og de laver af og til rod i mine billeder, synes jeg!

Funktionen ændrer i kontrasten på dit billede. Igen – det kan gå godt eller skidt med denne funktion, men prøv dig endelig frem, hvis du er nysgerrig – alle funktioner kan altid annuleres bagefter.

6. Auto Color

 photo ScreenShot2014-03-28at70137PM_zpse64b9ec6.png

Du kan nok godt gætte, hvad jeg mener om denne funktion. ;) Her bliver der automatisk ændret på farverne, og i mit billedes tilfælde blev det ikke ændret til det bedre, synes jeg.

Igen, alle disse ting kan du justere manuelt, og det vil jeg også råde dig til at gøre. Hvordan ser vi nærmere på snart.

7. Retouch

“Retouch” er nok den funktion, som jeg bruger allermest! Som du sikkert har lagt mærke til på mit billede, er der en masse underlige klatter – de er især tydelige på himlen, og de skyldes simpelthen, at der er kommet noget støv på linsen på mit gamle Nikon.

Den slags kan renses, men det skal gøres af en professionel, og da jeg rejser lige pt, har jeg ikke haft mulighed for at få nogen til at kigge på det.

Men så er det jo godt, at “Retouch” findes! Funktionen er super smart – den giver mig mulighed for at fjerne pletterne, så jeg ikke behøver at leve med dem eller finde en professionel, der kan rense mit kamera. Hurra. ;)

Måden, funktionen fungerer på, er, at du vælger den del af dit billede, som du gerne vil have erstattet med noget andet. Når du klikker, skal du føre musen over på et andet område på billedet, som du gerne vil erstatte med. Ude til venstre kan du justere størrelsen af cirklen, du bruger.

Når jeg gerne vil fjerne en klat på den blå himmel, vælger jeg altså først en cirkel, der præcis er stor nok. Herefter klikker jeg på klatten, jeg vil fjerne. Nu er den markeret, og jeg kan erstatte den med en anden del af billedet. Jeg flytter herefter musen over på et sted på himlen, som er uden klatter, og som jeg vil erstatte med. Jeg kan hele tiden følge med på skærmen og se, hvordan det vil se ud. Når jeg er tilfreds, klikker jeg igen, og så er det ændret! Meget, meget smart. :)

Jeg bliver blot ved, indtil jeg er tilfreds. Og nu er mit billede fri for klatter – flot, hva’!? :

 photo ScreenShot2014-03-28at70700PM_zps690b8883.png

Hvis du er lidt kreativ med dette tool, kan du slanke dine lår eller arme, du kan fjerne skyene, gøre baggrunden mere jævn osv. Kun fantasien sætter grænser! Så leg lidt med denne funktion – den er virkelig anvendelig! :)

8. Text

Denne funktion bruger jeg også ufatteligt meget! Den er super fantastisk, for den lader mig nemlig skrive tekst på mine billeder!

Det kan være rigtig relevant, og jeg brugte f.eks. netop dette redskab, da jeg lavede interviewet med Laura.

Det kan være meget relevant at have tekst på sit billede, og denne funktion lader dig vælge mellem en masse forskellige skrifttyper, og du kan justere størrelsen ved at “hive” i teksten på dit billede:

 photo ScreenShot2014-03-28at71916PM_zps5f0880ae.png

Når du holder musen over teksten, vil du få et lille “hjul” op. Hiv fat i den røde plet med musen og træk i teksten for at gøre den større eller mindre. Du kan også rotere rundt med teksten, så den kan stå skævt eller på hovedet!

Du har også mulighed for at vælge forskellige farver til din tekst. Klik på cirklen ud fra der, hvor der er et stort T, og der vil komme et farvehjul frem. Her klikker du bare på den farve, du gerne vil bruge.

Du laver afsnit ved at klikke på “enter”, og du har også mulighed for at centrere, vestre- eller højrestille din tekst. Meget, meget smart! Til sidst trykker du bare på “Apply”, så vil teksten komme på dit billede!

9. Fill Light

 photo ScreenShot2014-03-28at72232PM_zps36f804ab.png

Til sidst har du en “Fill Light” pind, som du kan trække i for at gøre dit billede lysere. Dette er en fin funktion, og du kan se her, hvor lyst mit billede bliver. Den kan du altid lege med, men jeg plejer at ændre alle disse ting i det næste vindue, som vi skal se lidt på!

Sådan gør du dit billede flottere med Picasa

Nu er det blevet tid til at gå en fane længere hen i Picasa og lege med noget, som jeg stort set altid bruger lidt tid på at ændre, når det kommer til at redigere billeder.

Her har jeg mulighed for at ændre “Fill Light”, som vi også så på på forsiden af Picasa før, “Highlights” som fremhæver de lyse dele og nærmest tilføjer solskin, “Shadows” som gør skyggerne tydeligere og til sidst “Color Temperature”, hvor jeg kan skrue op for hhv. de kolde eller varme farver.

Min varmeste anbefaling er, at du leger lidt med de forskellige indstillinger – prøv gerne dem alle af, så får du en bedre forståelse for, hvordan de forskellige indstillinger virker.

Herunder ser I, hvordan jeg satte mine indstillinger:

 photo ScreenShot2014-03-28at72810PM_zps81dc21bd.png

Jeg har skruet en del op for “Fill Light”, da mit billede virkede en smule mørkt i forhold til, hvordan det så ud i virkeligheden. Mine kameraindstillinger var helt hen i vejret, men som sagt susede vi blot forbi i en speedbåd. Herefter skruede jeg en smule op for “Highlights” og “Shadows”, og så førte jeg markøren ved “Color Temperature” lidt til venstre og dermed mod de koldere farver.

Disse indstillinger behøver jeg ikke at gemme – de er allerede lagt på mit billede, så nu kan jeg fortsætte med at arbejde med Picasa.

Andre sjove funktioner, som Picasa har

Går jeg endnu en fane hen i Picasa, og dermed klikker på den sorte pensen uden baggrund, har jeg 12 forskellige filtre, jeg kan lægge på mit billede.

Her kan du bl.a. gøre dit billede skarpere, lave det sort/hvid, give det en særlig farve (under “Tint”), lave blødt fokus og meget mere. Prøv funktionerne af, så du kan se, hvad der virker hvordan, og om du kan bruge dem til din billederedigering.

Jeg vælger at bruge funktionen “Sharpen”, som gør, at mit billede ser mere skarpt ud. Dette er en meget sej funktion, når nu jeg har fået taget sådan et utydeligt billede:

 photo ScreenShot2014-03-28at73340PM_zps253f8111.png

De to næste faner giver dig en masse andre sjove muligheder, du kan lege med. Her kan du bl.a. få dit billede til at ligne, at det er tegnet med en blyant, du kan få det til at ligne, at det er taget i 60’erne og meget mere! Det er meget sjovt, men sjældent meget brugbart, når du skal bruge et seriøst billede til din blog.

Hvad kan Google Picasa ellers?

Picasa har mange funktioner, og jeg har endnu ikke testet dem alle af. En af de vigtigste ting, du kan med Picasa, er at lave kollager. Dette er især meget brugt af modebloggere, som viser en ny kollektion frem eller et outfit, de gerne vil have på.

Jeg har selv brugt kollager rigtig meget! Du finder funktionen ved at klikke på “Create” øverst og herefter “Picture Collage”. Jeg vil i en anden guide vise dig, hvordan du kan lave en kollage i Picasa, for det kræver sin egen guide.

Du kan også slette alle dine justeringer, hvis du gerne vil starte forfra med dit billede, ved at klikke på “Picture” og “Undo All Edits”.

Sådan gemmer du og udgiver dit billede

Når du har lavet en masse ændringer til dit billede, og du er blevet tilfreds med det, er det tid til at gemme det. Du kan enten trykke crtl + s (på pc) eller cmd + s (på Mac) for at gemme, men du kan også klikke på “File” øverst og herefter på “Save”.

Dette vil overskrive det billede, du allerede har liggende, så dine ændringer nu er på billedet. Denne funktion bruger jeg oftest.

Du kan også trykke på “File” øverst og “Save As” – dette giver dig mulighed for at lave et nyt billede, som du selv navngiver og kan ligge i den folder på din computer, som du har lyst til. Det er helt op til dig.

Når du skal udgive det på din blog, kan du enten gøre det ved at vælge “Tilføj Medier” øverst på WordPress, når du laver dit indlæg, men du kan også bruge en tjeneste som Photobucket til dine billeder. Jeg bruger selv Photobucket og kommer til at lave en guide til dette smarte program!

[line]

Jeg håber, at du har fået noget ud af denne guide til mit yndlings billederedigeringsprogram! Hvis du har nogle spørgsmål, må du endelig skrive, men heldigvis kommer en del ganske naturligt, da Picasa er så simpelt bygget op.

Held og lykke med at få flottere billeder på din blog!

11 svar til “Gratis billederedigeringsprogram: Google Picasa guide”

 1. Henriette Sibast siger:

  Hej Celia

  Jeg var lige inde for at installere Picasa men kan se at Google har lukket det ned. Har du erfaring med Google Fotos?? Ved du om der er nogle mulighed for at finde Picasa et andet sted så jeg kan installere det? Din manual er jo genial så vil så gerne have programmet.

  Bh Henriette

  • celiaschow siger:

   Ja desværre. Jeg skal have fjernet den guide, da Google ikke længere bruger det. Jeg bruger selv Adobe Lightroom til at redigere mine billeder. Det koster dog 79 kr. om måneden, så det er selvfølgelig en stor omkostning på sigt. Jeg blev bare aldrig tilfreds med nogle af de andre programmer, som jeg fandt.

   Jeg kan desværre ikke love en god guide til et gratis programm lige nu, da jeg ikke ved, hvad det skulle være. Desværre!

 2. Stella siger:

  Hej Celia

  Først skal du have et kæmpe anerkendende klap på skulderen for den åbenhed og hjælpsomhed du udviser her på bloggen.
  Man kan efterhånden få mange billeder liggende på ens computer og det vil være rigtigt ærgerligt hvis man lige pludselig ikke har mere plads eller computeren går ned.
  Hvor gør du af dine billeder?
  Jeg har allerede fyldt min gratis dropbox op og står i vildrede om hvad jeg nu skal gøre.
  Hilsen
  Stella

  • celiaschow siger:

   Hej Stella

   Jeg har faktisk købt Dropbox af samme grund. Ellers er der også en service som photobucket.com, men de koster også penge.

 3. Rikke siger:

  Hej Celia,

  Jeg har netop oprettet min blog og er ved at lægge de første blogposts på. Dejligt at finde en fotoguide her hos dig :-) Men jeg har et problem, som jeg vil høre, om du kan hjælpe mig med. Jeg ved ikke, om mine billeder er for stor eller hvad der sker – men i hvert fald så udgives de forkert på min blog – der er simpelthen skåret et stykke af billedets højre side – og det ser bare ikke særligt smart ud, hvis man fx poster et billede med symmetri – altså hvor der fx er en genstand lige midt i billedet. Kan du hjælpe mig med, hvad der måske er galt? Skal jeg måske gemme mine billeder i en bestemt størrelse?

  Mange hilsner
  Rikke

  • celiaschow siger:

   Hej Rikke

   Hvor er det skønt at høre! :D Jeg er glad for, at du er kommet igang! Din blog er virkelig fin! Rigtig flot design. Well, det er billederne, der er for store. Du kan gøre flere ting:

   Enten kan du beskære dem til den rette størrelse inden du lægger dem op, eller også kan du ændre i størrelsen i WordPress. Det sidste gør du på den måde, at du, når du har lagt et billede op, klikker på det og klikker på det lille blyantssymbol i øverste venstre hjørne for at redigere i det. Under størrelse vælger du “Tilpasset størrelse” og så ændrer du bredden til det, der er størst mulige bredde på din blog. Jeg kan oplyse, at det er 850px for dit design :D Højden vil tilpasses automatisk, så billedet beholder sin dimension.

   Jeg håber, at det gav mening! :D Held og lykke!

   Mvh. Celia

 4. Anne-Li siger:

  Hej Celia

  Jeg vil bare lige høre, hvad dit social media plugin hedder – altså det du har for enden af hvert indlæg :) Det er rigtig fint, og mit er mildest talt ret klodset! :D

  KH Anne-Li

  • celiaschow siger:

   Hej Anne-Li!

   Ih, mange, mange tak for de søde ord! :) Det hedder “Simple Share Buttons” :D Jeg håber, at du kan finde det :D

   Mvh. Celia

 5. Malene siger:

  Øh.. Hej Igen!
  Jeg fandt sørme ud af det:
  Panikken har lagt sig!
  (Pinligt)
  :) Malene

 6. Malene siger:

  Hej Celia
  Jeg sidder herhjemme og klappe i mine små hænder og har netop installeret Picasa.
  Det faldt mig ikke vildt let at få pc’en til at “kører” installationen efter jeg havde downloadet programmet og på et tidspunkt i processen poppede et program/ en side op ved navn photobucket op.
  Hvad jeg så end har gjort: Jeg kan nu KUN se billeder i det program?!
  Alle dine billeder på din side er blanke og når jeg klikker på dem: Tadaa! Åbner Photobucket?!
  Hvad skal jeg gøre? Jeg har oprettet en profil derinde men jeg er ikke logget ind?
  Det suger al glæde ved at læse din (og andres for ikke at tale om alm. færden på nettet) ud og væk!
  Jeg ved det intet har med Blogs at gøre men håber du har stødt på noget tilsvarende… Umiddelbart tænker jeg Cookies?! Men, jeg ved ikkehvad jeg skal stille op med den tanke… *meget trist smily*
  /Malene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *