Når du skal til at starte en blog, kan noget af det sværeste være at finde din helt unikke stemme og stil i blog-verdenen. Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at blogge på, og her på siden taler vi altid om, at det er så uendeligt vigtigt at være sig selv og finde sin helt egen, unikke stemme som blogger. 

Det er naturligvis lettere sagt end gjort, og i en verden med uendelige muligheder, kan det godt være rart i det mindste at have noget generelt at forholde sig til, der kan danne rammen for at finde sin stemme som blogger. 

Derfor har vi forsøgt at kigge på de mange forskellige bloggere, der findes, for at finde det, der forener og adskiller deres måder at blogge på. Ud af det er der kommet det, vi kalder for de fem blog-personligheder. 

De fem blog-personligheder beskriver det, der kan forene de forskellige blog-typer. De kan være interessante for dig som ny blogger at læse om, da de kan være med til at danne rammen for din blogging og sætte nogle generelle retningslinjer op. 

Formålet er, at du skal nå til et punkt, hvor du har sat nogle rammer op for din måde at blogge på, så det bliver nemmere for dig at få blogget konsistent.

Derfor er det vigtigt, du finder din egen stemme

Da jeg selv startede med at blogge, var jeg meget inspireret af andre bloggere, der allerede var i gang, og som havde store, spændende blogs. 

De havde lige præcis det, som jeg gerne selv ville have, og det var den allerstørste drivkraft for mig, da jeg valgte at starte min første blog. 

Og selvom der absolut ikke er noget galt med at finde inspiration og motivation hos andre bloggere, der allerede har det, du gerne selv ville have, så betød det for mig, at jeg kopierede dem for meget i deres måde at blogge på. 

Jeg ville så gerne have, hvad de havde, at jeg troede, at jeg skulle være ligesom dem og dermed blogge ligesom dem for at opnå det. 

Og selvom det fungerede okay i starten, så løb jeg lynhurtigt ind i to store problemer ved blot at imitere en anden blogger. 

For det første var jeg ikke autentisk. Jeg prøvede at være en person, som jeg ikke var, og den slags kan dine læsere lugte på 100 meters afstand. Der er ikke nogen, der kan være interesseret i en person, der ikke er autentisk. 

For det andet var det ikke spændende for mig selv at blogge på en anden persons måde. Det motiverede mig hurtigt ikke, fordi jeg netop ikke lyttede til mig selv og kommunikerede på netop den måde, som jeg godt kan lide at kommunikere på. 

Jeg endte med en sørgelig undskyldning for en blog, der aldrig rigtig blev læst af nogen, og som jeg ikke selv nød at skrive på. 

Og lad mig bare slå fast: den blog havde ikke en særlig lang levetid, og jeg følte mig som en fiasko, da jeg måtte erkende over for mig selv, at jeg ikke gad at skrive på bloggen længere og derfor lukkede den. 

Inspiration er godt, men du skal være dig selv

Der er ikke noget i vejen med at finde inspiration hos nogle af de store bloggere, men det er vigtigt, at du hviler nok i dig selv og dine interesser til at blogge på den måde, der falder dig naturligt, og så du finder din egen blog-personlighed, som du kan vise frem på din blog med stolthed og selvtillid. 

For det er det, dine læsere tænder på. Det er netop denne autencitet, som de hungrer efter. I dag prøver så mange bloggere og influencere på de sociale medier at fremstå som nogen, de ikke er, så dine læsere vil gerne finde denne autencitet. 

Det er vigtigt, at du ikke er bange for at være dig selv på din blog. Det er angstprovokerende, men der er ikke noget i vejen med at være sig selv – særligt ikke på sin egen blog! 

Jeg er for eksempel en person, der skriver meget lange og af og til lidt for kringlede sætninger. Men det er min stil, og derfor skriver jeg på den måde. 

Det er ikke for alle, og derfor skræmmer min stil også nogle læsere væk, som måske bare gerne vil se på fine billeder og læse en kort tekst. 

Til gengæld tiltrækker jeg de læsere, der godt kan lide at læse mine lange, kringlede sætninger, og som får en masse ud af at få et stykke af mig og min personlighed serveret på den måde. 

Jeg tiltrækker altså de rette læsere for mig ved netop at være mig selv og hvile i den person, jeg er. 

Så selvom du måske misunder den succes, nogle af de store bloggere har, så husk på, at der også er plads til din stemme. 

Men for at hjælpe dig til at finde din egen blog-stemme og for at finde frem til, hvordan du bedst muligt skriver og kommunikerer med dine læsere i din målgruppe, så vil jeg med denne guide præsentere dig for de fem mest udbredte blog-personligheder, og fortælle dig mere om, hvordan disse kommunikerer. 

Dette gør jeg for at du bedre kan få en fornemmelse af, hvilken af disse typiske typer, du har mest til fælles med, og hvordan du kan blogge mere autentisk og effektivt. 

Lad og se nærmere på de fem blog-personligheder!

Blog-personlighed #1: Undersøgeren

Den første type kalder vi for “undersøgeren”. Denne personlighedstype stiller en hel masse spørgsmål, lidt ligesom en dygtig journalist ville gøre. Du anerkender, at du ikke ved alting, men du er nysgerrig og vil gerne finde svar på de spørgsmål, du har. 

Du deler dine fund og dine svar med dine læsere på bloggen, og du er ikke bange for at spørge eksperter på området til råds og dele deres svar med dine læsere. 

Du tager altså dine læsere med på en opdagelse, og du er ikke bange for at stille spørgsmål eller for at læse artikler, blive klogere og dele dine svar med dine læsere. Med andre ord er du på samme niveau som dine læsere, og det er hermed en meget ydmyg blog-personlighed, vi har tale om. 

Et eksempel på en blog, der kunne være god at bruge med denne personlighed, kunne f.eks. være en blogger, der gerne vil lave en ændring i sit liv. Lad os sige, at bloggeren gerne vil tabe sig, men ikke helt ved, hvordan hun skal bære sig ad. 

For at holde sig selv i gang, vælger hun at starte en blog om rejsen. Hun stiller en masse spørgsmål, undersøger en masse sundhedstips online og prøver dem af på sin egen krop. Hun deler alle sine erfaringer på bloggen. 

Det samme kunne gøre sig gældende for en blogger, der gerne vil skære ned på sit indtag af kød af klimamæssige overvejelser. Skal hun være vegetar, veganer eller noget helt tredje? Hvordan kan man leve på de forskellige kostretninger? Disse ting kan hun dele på sin blog ved at bruge den undersøgende personlighedstype. 

På denne måde får du som blogger og læser en masse ud af bloggen, og al information er frit tilgængeligt. Det smukke ved Undersøgeren er også, at du helt naturligt lægger op til en god og ligeværdig dialog med dine læsere, og I kan dele erfaringer begge veje. 

Blog-personlighed #2: Den ærlige

Den anden type kalder vi for “den ærlige”. Den her personlighedstype er ikke bange for at fortælle sandheden præcis som hun ser den. 

Som ærlig blogger deler du alt det, som de andre bloggere enten ikke tør eller ønsker at dele med omverdenen. Du er ligeglad, og du vil gerne nedbryde tabuer og snakke om alt det, der kan være svært at tale om, men som de fleste af os alligevel kender til. 

Du fortæller sandheden, præcis som du ser den, og det kan sådan set være om alt lige fra verdenssituationen til din rolle som mor. 

Den her blog-personlighed får typisk hurtigt skabt momentum af to årsager: Fordi folk enten er enige eller uenige, og gerne vil dele det med andre. Hudløs ærlighed tiltrækker stort set alle mennesker, og det vil skabe et buzz. 

Det er også klart den blog-personlighed, der får skabt allerflest hatere, og som får de grimmeste kommentarer på bloggen. Til gengæld har denne type også ofte en lang skare af ægte fans, der altid står klar til at forsvare bloggeren mod de grumme hatere. 

En blogger, som har denne stil og som håndterer det ret godt, er Alexandra fra Mig og min Tinderbaby. Hun er meget ærlig og får og af og til nogle knubs for det. Men hun holder ved og bryder tabuer, og rigtig mange elsker hendes blog for det.

Blog-personlighed #3: Kunstneren

Den tredje personlighedstype kalder vi for “kunstneren”. Denne type er naturligt en meget kreativ person og nyder at skabe noget kunstnerisk smukt og dele det med sin omverden. Det kan være alt lige fra musik til poesi og fra boligindretning til fotografi. 

Læserne bliver draget til denne personlighedstype, fordi hun skaber noget smukt, som fanger deres blik og som de ikke kan lade være med at kigge på. 

Denne personlighedstype er svær at tage på sig, hvis man ikke er født med et naturligt kreativt sind og et øje for alt det, der er æstetisk smukt og dragende. 

Eksempler på denne blogpersonlighed kan være rigtig mange af de blogs, der fokuserer mere på at inspirere. Det kan være boligblogs, der bare altid har den flotteste stil og sørger for altid at inspirere sine læsere til at bo mere stilrent. 

Det er ikke nødvendigvis en ligeså ærlig blog-personlighed som de andre, vi har set på, da den kunst, der deles på bloggen, ikke behøver at være personlig eller privat på nogen måde, men i stedet æstetisk flot. Ærligheden kommer til udtryk gennem autentisk kunst, men bloggeren kan forblive mere anonym, hvis hun ønsker. 

Et praktisk eksempel på en, der gør dette ufatteligt godt, er den svenske skønhedsblogger Linda Hallberg. Hun har en æstetisk smuk blog, som er svær at fjerne blikket fra, når først man er kommet derind. Hun skriver ikke meget tekst, men kommunikerer med sine læsere gennem smukke billeder. 

Blog-personlighed #4: Underviseren

Den fjerde personlighedstype kalder vi for “Underviseren”. Denne personlighedstype har en masse viden, som hun gerne vil dele ud af på sin blog. 

Som underviser vil du have samlet en hel masse viden inden for et område, og dit mål med din blog er at lære andre alt det, som du ved. Dette gør du gennem lange artikler, der med autoritet forklarer og lærer læserne noget, de ikke vidste på forhånd. 

Det behøver ikke at være på et akademisk niveau, at underviseren kommunikerer sit indhold, men det vil ofte være gennem grundige guides og gennemarbejdede artikler, der gør bloggeren til ekspert på sit område. 

Siden her, lavenblog.dk, er et godt eksempel på en blog, hvor vi har påtaget os underviserens blog-personlighed. Her vil vi gerne lære dig og de andre, der besøger siden, hvordan de kan lære at blogge og hvordan de navigerer gennem alt det tekniske uden at have nogen erfaring på området, før de kommer forbi siden her. 

Men du kan bruge denne personlighed inden for alle emner. På samme måde som en madblog sagtens kan passe ind under den undersøgende personlighedstype, så kan du som underviser udvise autoritet og stor viden på området. Du søger ikke at finde svar på nogle spørgsmål, som den undersøgende gør, du kender allerede svarene og vil gerne lære fra dig. 

Blog-personlighed #5: Stjernen

Den femte og sidste personlighedstype plejer vi at kalde for “stjernen”. Det lyder måske misvisende, og det er vigtigt at sætte fokus på, at denne personlighedstype ikke nødvendigvis er en stjerne eller en kendis i virkeligheden. 

Denne personlighedstype elsker mennesker og er født med en naturlig karisma, der drager andre folk mod hende og som gør det muligt for hende blot at være til stede for at blive lagt mærke til. 

Som stjerne er du en person, der kender Gud og hver mand, du har altid en hel masse ting at lave, og folk ser op til dig og det du gør. Du er bare sådan en person, som mennesker naturligt kan lide, og du er altid festens midtpunkt – i virkeligheden er der altid en fest omkring dig! 

Som blogger kommer din personlighed til udtryk på den måde, at dine læsere bare gerne vil læse om dig, hvad du laver, hvad du har på af tøj, hvor du er henne på ferie og meget andet. Folk vil bare gerne følge med i dig og dit liv. 

Det er her i denne personlighedstype, du finder en stor del af de populære livsstilsbloggere. De behøver ikke nødvendigvis at være gudesmukke, men de har en karisma, som tiltrækker folk til dem og som gør, at de ikke kan stoppe med at kigge. 

Et godt eksempel på en blogger, som klart har en stjerne-personlighed, er Christina Dueholm som blogger på sin blog i eget navn. Hun har en udstråling, som altid skinner ud gennem skærmen, og hun virker som jordens rareste menneske, som alle gerne vil lære at kende. Hun har enormt mange læsere og lever i dag af sin blog. 

Stjernen har den største frihed, når det kommer til at skrive blogindlæg, og da stilen oftest er præget af at vise dele af sit eget liv frem, kan denne blog-personlighed ændre sig i takt med at bloggeren bliver ældre og ændrer sig – Christina Dueholm blogger i dag også meget om livet som mor, da hun har fået to søde børn, siden hun startede sin blog.

Hvilken blog-personlighed passer bedst til dig? 

Forhåbentlig har du kunnet se dig selv i nogle af de fem blog-personligheder, vi har beskrevet herover. Der skulle gerne være nogle af beskrivelserne, der giver mere mening for dig og din foretrukne kommunikationsform. 

Det er også vigtigt, at du har lidt selvindsigt, når du tænker over de forskellige blog-personligheder og hvordan de passer med din virkelige personlighed. Ovenfor beskrev jeg en blog, jeg startede, der aldrig rigtig blev mig eller min stil – her prøvede jeg at overtage rollen som Stjerne, hvor jeg nok i virkeligheden er en blanding mellem “Den ærlige” og “Undersøgeren”. Og det er der ikke noget galt i! 

Generelt set virker det til, at de fleste bloggere gerne vil være “Stjernen”, men sandheden er, at det er de færreste af os, der har den naturlige karisma. 

Så prøv at være så ærlig som muligt over for dig selv, når du tænker over dette, så du får en bedre forståelse af, hvem du er som person og dermed også hvordan du mest effektivt kan kommunikere det ud på din blog.

Vi håber, at det her indlæg har været med til at sætte nogle tanker i gang hos dig om, hvordan du kan finde din helt egen unikke måde at blogge på. Del meget gerne dine tanker om de forskellige blog-personligheder i kommentarfeltet herunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *