Noget af det vigtigste, når du begiver dig rundt i blogland, er at have en god blogger-etik. Nogle af tingene kommer måske til at virke naturlige for dig, og du undrer dig måske over, at jeg skriver det her. Men det er altså vigtigt. Og selvom internettet fører så meget godt med sig, fører den også en uheldig ting med sig: folk er pludselig anonyme, og det er ikke så svært at sige grimme ting på nettet, som i virkeligheden. Og nu tænker du sikkert: “Jeg kunne aldrig finde på at svine en anden til!” Well, man kan hurtigt lade sig rive med. Så derfor er denne artikel om god blogger-etik vigtig.

Tal pænt

Det virker måske meget naturligt, men grimme ord og kommentarer er kendte i blogland. Især når du bliver en større blogger. Jeg har kun været ude for at få en grim kommentar en gang (endnu), og det er ikke det sjoveste at få svinet sin person til. Folk, der gør den slags, må have fået morgenmaden galt i halsen (og de burde opføre sig ordentligt, nå!).

En eller anden dag vil du få en kommentar på din blog, der ikke er ligeså venlig, som du måske kunne ønske. Jeg har set smukke blogger-piger få at vide, at de er “tykke”, “klamme” og “burde lade være med at lægge billeder op af dem selv”. Den slags hører ingen sted hjemme. Hvis man ikke har noget pænt at sige, må man holde det til sig selv. Når du nu får den kommentar en dag, kan du reagere på to forskellige måder:

  • Du kan vælge at slette kommentaren (den frihed har man heldigvis som blogejer) og prøve at glemme den grimme kommentar. Du kan eventuelt også skrive en mail tilbage til personen (man skal for det meste aflevere sin mail-adresse, når man kommenterer en blog) og fortælle, at du blev ked af kommentaren og foreslå, at personen undskylder.
  • Du kan også vælge at udgive kommentaren alligevel, og lade personen få lidt igen af dine andre læsere. Når dine andre læsere ser kommentaren, vil de helt sikkert svare noget kritisk tilbage til den person. Men hold øje med, at tonen ikke bliver for skarp i dit kommentarfelt – det kan hurtigt udvikle sig.

Da jeg fik min grimme kommentar, valgte jeg at udgive den i mit kommentarfelt. Jeg mener, personen kaldte mig uintelligent og skrev “at det vist ikke var studenterhuen, der trykkede”. Heldigvis tog mine andre læsere mig i forsvar, og bad personen om at holde en ordentlig tone! Så skønt at se – der blev ikke kastet mudder tilbage, blot bedt om en bedre tone i kommentarfeltet. Super! Og i øvrigt dræbte jeg kommentaren tilbage med venlighed.

Det er meget vigtigt, at når du får en grim kommentar, at du ikke synker ned på deres niveau. Du er simpelthen for god til at svine andre til. Sådan er det. Det er dårlig stil, og det medfører intet godt. Så lad være med at svare igen med “hold dog kæft, din dumme kælling”, eller sådan. That is bad! Prøv måske (hvis du vælger at udgive kommentaren) at svar tilbage på en sød måde (og had personen indvendigt i stedet) – så fremstår du overlegen og in control, det er cool!

Dette betyder selvfølgelig også, at du ikke skal smide en grim kommentar på en anden persons blog. Just don’t go there…

Respektér andres ejendom

Forestil dig, at du i din blog-surfen falder over en blog, der har nogle virkelig flotte billeder, som du bare er helt vild med og helt vildt gerne vil lægge ud på din egen blog. Det er der ikke noget galt med, men det er ikke god blogger-etik at kopiere billedet over på din egen blog.

Den anden blogger har brugt tid og kræfter på at tage og sikkert også redigere billedet, og det er deres ejendom. Selvom det er nemt bare lige at kopiere det, så er det dårlig stil. Hvis du virkelig gerne vil bruge billedet på din egen blog, så skriv en sød mail til den person, der har billedet. Ros personen for sine evner og spørg om lov til at låne billedet.

I stort set alle situationer vil den anden blogger give dig lov til at låne billedet, såfremt du linker tilbage til dennes blog. Og så er det ikke sværere end at skrive “billede lånt fra supersejblog.dk” under billedet – bum! God blogger-etik, right there! Hvis personen derimod ikke vil have, at du låner billedet (har jeg aldrig oplevet!), så respekter det og find et andet billede, du kan bruge på din blog. Eller endnu bedre: tag et selv!

Det samme gælder med andres citater og andet, du finder på deres blogs. Du vil stort set altid få lov til at låne, så spørg endelig om lov! Så vil den anden blogger måske også kigge forbi din blog og smide en kommentar, og så vinder alle jo på det!

Smid et link tilbage

Når du læser noget på en blog, som du også har lyst til at skrive om, og du føler dig inspireret ud fra den anden bloggers indlæg, så er det helt fint at skrive et indlæg på din egen blog – men også her er det god stil lige at smide et link. Her synes jeg ikke, du behøver at skrive og spørge først – du stjæler jo ikke noget, men er inspireret til at skrive et indlæg, fordi du har læst et andet.

Du kan evt. skrive til den blogger, du har været inspireret af, at du har skrevet et indlæg ovre hos dig selv og smid et link til dit indlæg. Bloggeren vil helt sikkert gerne se din tolkning af samme emne, så det er kun win-win! På den måde får du flere besøg, på samme måde at alle links til din blog er rigtig godt, når det kommer til din placering i Google (men det skal du nok få en masse indlæg for sig selv om).

Læg en kommentar

Og lige til sidst: læg en kommentar på de blogs, du kommer forbi. Ofte får du lov til at linke tilbage til din egen blog, og det er jo godt, men det er da også bare sødt at lægge en kommentar? Tænk på, hvor glad du selv bliver for at få en kommentar på dine indlæg – den følelse har alle andre bloggere også! Så vær sød og rar og læg en kommentar (og næh, det rimer endda!)

 

Hvad synes du er god blogger-etik? 

8 svar til “God blogger-etik”

  1. celiaschow siger:

    Tusind mange tak, Marie! Det er jeg rigtig glad for. :)

  2. Marie siger:

    Fint, kort og overskueligt indlæg til en ny blogger :)

  3. celiaschow siger:

    SUPER tip, Karin! Mange tak. :) Det vigtigste er jo blot, at man har noget grafisk til at bryde muren af tekst – og så er det jo smart, at man kan bruge disse billeder uden at træde andre over tæerne. :) Mange tak!

  4. celiaschow siger:

    Hej Karin

    Hvor godt at høre, at du er enig! Det er såså vigtigt! :)
    JA! Det bestemmer du da netop helt selv! Godt, at du kunne udgive kommentaren og svare pænt igen – så kommer man stærkere ud på den anden side og fremstår klart bedst i hele situationen! Well done :)

    Kh Celia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *