7 ting en god sidebar bør indeholde

Et lille udsnit af min blogs sidebar. Blogdesignet er mit WordPress tema, BOLD

Et lille udsnit af min blogs sidebar. Blogdesignet er mit WordPress tema, BOLD

Sidebaren på din blog er en af de vigtigste komponenter til at skabe tillid hos dine læsere og til at få dem til at følge dig på sociale medier, så de bliver hængende som faste læsere.

Jeg ser rigtig mange dygtige bloggere, der har valgt at have en sidebar på sin blog, men som alligevel slet ikke får den udnyttet. Det er en kæmpe skam, for der er rigtig mange gode ting, som du helt klart bør have i din sidebar for at få mest ud af den og for at optimere dine chancer for at få faste læsere.

I dette indlæg vil jeg lige gennemgå 7 ting, som jeg mener, er relevante for de fleste bloggere, og som du straks bør tilføje til din egen sidebar på din blog!

Er du klar? Lad os komme i gang!

1. Et billede af dig selv

På alle mine hjemmesider har jeg som det allerførste punkt et billede af mig selv. Hvorfor? Er jeg en enormt selvfed person, der elsker at smække mit ansigt op i hovedet på folk som det allerførste, de ser?

Ikke helt! Men jeg ved, at jeg med et billede af mig selv og en kort tekst om hvem jeg er, skaber troværdighed og tillid hos de folk, der kommer forbi min blog.

En af styrkerne ved en blog er jo lige præcis, at vi giver en masse af os selv. Det personlige aspekt i blogging er efter min klare overbevisning det, der gør mediet så populært hos alle.

Vi er ikke ansigtsløse, “professionelle” magasiner, der skriver upersonlige historier om fede ferier, du bør tage på, eller 5 superfrugter du MÅ prøve for at tabe dig lynhurtigt.

Vi er rigtige mennesker med rigtige oplevelser, følelser og holdninger – og lige præcis dét deler vi med vores læsere.

Så start med at sætte dit ansigt på din blog – hertil er sidebaren helt fantastisk. Læserne kan med det samme se, hvad du er for en, og et godt, smilende billede af dig kan kun skabe en god stemning og en lyst til at finde ud af, hvad du har at byde på.

Hvis du gerne vil se, hvordan du tilføjer et billede til din sidebar, har jeg lavet en videoguide, som du kan se herunder. Subscribe gerne til min nye YouTube-kanal, BlogTV for mange flere guides.

2. Din Bloglovin’ profil

Hvis du ikke bruger Bloglovin’ endnu til din blog, så kan jeg kun anbefale dig at komme i gang med det lige nu! Bloglovin’ er en fantastisk hjemmeside, der giver dine læsere mulighed for at følge din blog. Når du poster nyt indhold på din blog, bliver det vist på de af dine læseres Bloglovin’ profil, som har valgt at følge dig.

Bloglovin’ er en meget populær måde at følge blogs på i Danmark, og det fastholder dine læsere, så de altid ser, når du udgiver nye indlæg. Jeg har lavet en guide til at opsætte en Bloglovin’ profil HER, og så har jeg også en guide, der viser dig, hvordan du får Bloglovin’ ikonet på din blog HER.

Hvis du ikke har lyst til at bruge et af de ikoner, som Bloglovin’ udbyder på deres hjemmeside, så kan du altid designe din egen! Det har jeg gjort, og du kan se den i min sidebar inde på min blog.

Du kan bruge samme fremgangsmåde som i videoen herover til at sætte dit selvdesignede Bloglovin’ ikon ind på din blog – det er sådan, jeg har gjort det på min blog.

Lav gerne linket således, at det åbner i et nyt vindue. På den måde sørger du for, at dine læsere ikke forlader din blog (vi vil jo gerne have, at de bliver så længe som overhovedet muligt).

3. Link til dine sociale medier

Sidebaren er rigtig god til at gøre lidt reklame for dig selv og vise dine læsere, hvordan de kan følge dig til dagligt. Derfor bør du altid vise alle dine sociale medier i din sidebar.

Husk dog kun at vise dem, som du bruger. Jeg er f.eks. ekstremt glad for Snapchat, så jeg har naturligvis mit brugernavn stående i min sidebar. Derudover er jeg aktiv på Facebook og Instagram, så det er disse tre sociale profiler, jeg henviser mine læsere til.

Det er spild at få dine læsere til at følge dig på eksempelvis Twitter, hvis du aldrig bruger mediet. Så skaber du ikke kontakt og et forhold til dine læsere. Vælg derfor de sociale medier, som du bruger ofte.

Mange sætter bare nogle sociale medie ikoner ind i deres sidebar, og selvom de er rigtig fine, så konverterer de ikke ligeså godt, som hvis du har dedikeret mere plads til at vise dine sociale profiler.

Hvis du alligevel gerne vil vise de sociale ikoner, så kan du enten downloade et plugin, eller du kan bruge mit WordPress tema BOLD, hvor ikonerne i stedet er rykket op i menubaren – på den måde får du det bedste fra begge verdener. :)

Hvis du gerne vil have nogle større pladser til dine sociale medier, så kan du bruge samme fremgangsmåde som jeg vise under 1. punkt i min video. Sider som Facebook, Instagram, Twitter og Pinterest har deres egen widgetkode, som du også skal sætte ind i en Tekst widget.

4. Et søgefelt

Søgefunktionen er en meget overset funktion hos mange bloggere, men den er helt enormt vigtig. Hvis dine læsere for noget tid siden har læst et indlæg på din blog, som de gerne vil genlæse men ikke kan finde, så er det vigtigt at give dem muligheden for at kunne søge direkte på din blog.

Hvis de først forlader din blog for at søge på Google, så er de væk fra din blog, og der er stor risiko for, at de ikke kommer tilbage, fordi de ikke nemt kunne søge efter det, de ledte efter.

WordPress har sin helt egen søgefunktion under Widgets, som du simpelthen bare kan trække over i din sidebar, som du har lyst til. Funktionen hedder helt simpelt “Søg”, og virker uden du behøver at gøre noget ekstra – smart og hurtigt!

5. Mest populære indlæg

Denne funktion bruger stort set ingen bloggere (mig selv inklusive – ups!), men jeg har set den inde hos Emily Salomon, og det er i virkeligheden en ekstremt god idé at sætte fokus på de mest populære indlæg på din blog.

Du kan enten vælge at finde ud af, hvilke af dine indlæg har haft flest besøgende – eller du kan vælge at fremhæve de indlæg, du selv er mest stolt af.

Der findes plugins, der kan gøre dette nemt og automatisk for dig, men du kan også sagtens lave billeder til indlæggene selv og indsætte links og igen indsætte dem som en Tekst widget. Det kræver lidt mere arbejde, men til gengæld kan du også få det, præcis som du ønsker!

Et lille tip: hvis du har nogle gode og grundige indlæg, der indeholder affiliate links, kan du med fordel putte dem på listen over mest populære indlæg i din sidebar. Det øger antallet af besøgende på de sider, og dermed øges dine indtjeningsmuligheder markant.

6. Disclaimer om affiliate links

Meget apropos det med affiliate indlæg: det er lovpligtigt at oplyse dine læsere om, at du benytter dig af affiliate links (hvis du gør det). På den måde bliver dine læsere ikke ført bag lyset, når du laver links, som du potentielt set kan tjene penge på.

Nogle bloggere vælger at skrive i hvert indlæg, at de bruger affiliatelinks, men da det godt kan virke lidt forstyrrende, vælger flere og flere bloggere at have en lille disclaimer i deres sidebar, hvor de kort gør deres læsere opmærksomme på, at de benytter affiliate links på bloggen.

Det kan du gøre dem efter. Hvis du placerer denne disclaimer i din sidebar, er dine læsere med det samme opmærksomme på, at du benytter dig af affiliate links, og da det står i sidebaren (som optræder på alle dine sider på din blog), så kan der ikke herske nogen tvivl om, at der er gjort opmærksom på det.

7. Dine kategorier

WordPress giver dig en fantastisk mulighed for at kategorisere dine indlæg. Hvis du har en blog, hvor du skriver om mange forskellige emner, så er kategorierne en genial måde at holde styr på dit forskellige indhold.

Det er også en kæmpe hjælp for de af dine læsere, der måske kun er interesseret i at læse dine opskrifter, at de blot kan klikke på den relevante kategori og så se alle dine opskrifter.

Du kan enten bare bruge den WordPress widget, der hedder Kategorier, og trække den hen i din sidebar. Eller du kan bygge den op selv med flotte billeder, så det bliver lidt lækrere for dine læsere. Jeg har vist, hvordan det kunne se ud i demo’en af BOLD. Se bare her:

kategorier i sidebaren

Ser det ikke fint og indbydende ud? Det synes jeg! :)

Et sidste tip: lad ikke sidebaren forsvinde

En ting, der har irriteret mig i rigtig mange år efterhånden, er, hvordan alle bloggeres sidebar forsvinder, så snart man scroller forbi den på bloggen. For mig er sidebaren netop det sted, hvor du skal have alle dine godter og alt det, der er relevant for dine læsere at se, så hvordan kan det give mening, at den forsvinder, så snart læserne scroller ned på din side?

Jeg har kun set denne funktion på amerikanske blogs, og lad mig lige hurtigt sige: amerikanerne ved, hvad de laver, og er på mange måder fantastiske til at engagere sit publikum og fastholde dem i det, der er vigtigt.

Funktionen med en sidebar, der sidder fast, når man scroller ned, er normalt noget, der koster penge at få udviklet af en programmør. Og de plugins, der lover at kunne sætte sidebaren fast, virker alle ufatteligt dårligt, fordi de aldrig er optimeret til det tame, din blog nu engang bruger.

Derfor lavede jeg funktionen i mit tema, BOLD. Det var et af de vigtigste punkter for mig. Og det virker knaldgodt, fordi det netop er bygget specielt til BOLD. Jeg har aldrig set et mere flydende resultat af en sidebar, der sidder fast!

I kan se, hvordan det fungerer i praksis på min blog.

I kan købe BOLD HER

*   *   *

Hvad har I i jeres sidebar? Og er der noget, I vil tilføje, efter I har læst dette indlæg?

Derfor skal du begynde at blogge i dag

A year from now you will wish you had started todayHar været kreativ i Google Picasa ;)

Jeg så tilfældigt dette fantastiske citat i dag og for ikke at krænke nogens billederettigheder, smækkede jeg det på et billede fra en vulkanvandring jeg var på i Guatemala i forrige uge. Nu sidder jeg igen i Danmark, jetlagget er voldsomt, men jeg har alligevel noget på hjerte, som jeg bliver nødt til at dele med jer.

Jeg har jo før været inde på, at du ikke kan regne med at se høje læsertal, når du starter din blog. Og for at være helt ærlig, er jeg sikker på, at det er netop det, der slår de fleste nye blogs ihjel efter kun en levetid på få måneder.

For det er sgu demotiverende kun at skrive for sig selv (og sin mor, som altid er ens mest trofaste læser!). Det virker så ligegyldigt, når der ikke er nogen, der tager sig tid til at klikke forbi ens blog…

Da jeg startede min skønhedsblog Sarthud nytårsdag (!) mellem 2011 og 2012, tænkte jeg allerede få uger inde over, om det overhovedet gav nogen mening. Fik jeg nogensinde læsere? Var løbet i virkeligheden kørt for blogs?

Jeg misundede alle 2008-bloggerne – dem, der var først ude, og som allerede da havde absurde læsertal og mange følgere på diverse sociale medier. I min verden gav det mening, at de var blevet store, fordi de startede i en periode, hvor der ikke var ret mange blogs.

Siden dengang er der kommet ekstremt mange blogs til. Det kan på mange måder synes sværere at slå igennem med en blog nu end dengang. Men er det nødvendigvis det?

Start i dag – og bliv ved og ved

Og det bringer mig tilbage til det fantastiske Karen Lamb citat. For det kan sgu godt være, at betingelserne var bedre i 2008 (men det ved jeg jo af gode grunde ikke noget om), men du kom ikke i gang der, og det kan der ikke laves om på nu.

Det eneste, du kan gøre, er at kigge fremad. Og her rammer citatet så rigtigt. Hvis du starter din blog i dag og bliver ved i et år, så vil du se et enormt fremskridt! Der kan ske rigtig, rigtig meget på et år, og der er ikke noget tidspunkt, der er bedre at starte, end lige nu!

Når jeg tænker tilbage på, hvor meget mine blogs har flyttet sig siden jeg startede, så ønsker jeg virkelig, at jeg var startet endnu tidligere! Med Sarthud gik jeg længe og tænkte en masse tanker om bloggen; hvad skulle den være, hvad skulle jeg skrive om – men i sidste ende havde det været bedst at gå i gang hurtigt! Så havde jeg måske været endnu længere i dag?

Hvis du allerede er i gang med at blogge, så er det blot endnu bedre! Bliv ved og ved og ved – så skal du nok nå langt. Og hvis du overvejer at gå i gang med at blogge, så gør det i dag! Jeg har lavet en fuld guide til at komme i gang, og hvis du tilmed kan udgive dit første indlæg i dag, så er du på rette vej! :)

Jeg håber, at du kunne bruge citatet til noget – det er jo fantastisk rigtigt og kan anvendes på alting: træning, sund kost, at lære en ny ting… 

Hvad ville du ønske, du var startet med for et år siden? 

Derfor skal du have en blog på dit eget domæne

Den anden dag blev jeg spurgt til råds af min kære kusine, der gerne ville have hjælp til at starte en blog. Hun spurgte mig, hvor jeg mente, hun skulle starte op, og hvad der ville egne sig bedst til en ny blogger.

Jo mere jeg tænkte over det, jo sikrere blev jeg på, at jeg mener, at alle bør starte med en blog på deres eget domæne. Det er en virkelig lille udgift, man skal lægge up front (kun 233 kr. hvis man følger min guide her), og det er det hele værd.

Med sådan en blog har man domæne og hosting til et helt år, og man behøver slet ikke at bruge flere penge end det. Man har altså et helt år til at finde ud af, om man i virkeligheden gerne vil blogge, og om man kan se sig selv fortsætte med det.

Hvis man mister interessen (hvad mange desværre gør i løbet af det første år), kan man blot lade være med at forlænge sit domæne og webhotel, og så bliver det lukket ned, og man kan glemme alt om det.

Fordelene ved at starte ud på sit eget domæne er bare så mange, at jeg i dag aldrig ville råde nogen til at starte ud med en blogspot eller wordpress.com blog. Og i dette indlæg vil jeg forklare hvorfor.

Du fremstår mere professionelt

Det virker langt mere professionelt, at du har dit eget domæne på din blog. Der er bare noget over det at have sin egen hjemmeside, der skaber en autoritet blandt andre. Du har virkelig styr på det.

Du har også mulighed for at få det navn til din blog, som du helst vil have. På WordPress og Blogspot får du et utroligt langt domæne, som ikke virker særlig professionelt eller ser særlig kønt ud. Du sikrer også, at dit blognavn er ledigt, hvis du køber dit domæne med det samme.

Du har den kunstneriske frihed

Du har 100% styringen og den kunstneriske frihed over din blog, hvis du vælger at starte med at lave den på dit eget domæne. Både med Blogspot og WordPress.com blogs er du begrænset i dine muligheder for at ændre i selve designet.

Med en blog på eget domæne har du helt selv styringen over din blog og alt er muligt.

I ved jo, at jeg har lavet mit eget bloggertema BOLD, fordi jeg savnede et minimalistisk blogtema med et Skandinavisk præg. Du kan se det her.

Men der findes også mange andre temaer. Og der findes et hav af plugins, der kan ændre din blog på lige den måde, du gerne selv vil have det. Med en gratis WordPress.com blog har du kun adgang til begrænsede temaer, ligesom du ikke kan installere de mange fede plugins, som der ellers findes.

Hvis du har råd til det, kan du endda hyre en designer og programmør til at lave din side præcis som du ønsker dig. Men indtil da kan du vælge et af de millioner af temaer, som der findes.

Du slipper for besværet med at flytte din blog

Der kommer et tidspunkt i de fleste bloggeres liv, hvor de bare gerne vil have deres eget domæne, og dermed skal flytte hele deres blog over på det fra Blogspot eller fra WordPress.com.

Det er et kæmpe rod, og der er stort set altid noget, der går galt og noget, der går tabt ved flytningen. Kunsten er at få alle de filer, du har lagt op på din blog gennem tiden, med over i flytningen. Af en eller anden grund skaber det altid problemer!

Du skal starte på en frisk med dit domæne

Et af de allerstørste problemer ved det at flytte sin blog over på eget domæne er, at du skal starte helt fra ny med at bygge din side op. I min nye guide til SEO for bloggere snakke jeg bl.a. om PageRank (skynd dig at læse om det her, hvis du ikke har endnu), og det er altså noget, der er knyttet op til dit domæne og ikke din blog.

Google er altså ligeglad med, at du har flyttet alt dit indhold over på dit eget domæne og nu blogger der – den vil stadig indeksere din gamle gratis blog, og du vil stadig opleve, at der kommer en masse trafik derinde – også selvom du skriver, at du er flyttet over på eget domæne.

Alle dem, der har linket til dig gennem tiden, vil også stadig pege over på din gamle, gratis blog, som du nu ikke bruger mere.

Det er snart to år siden, jeg flyttede min blog over fra en wordpress.com blog til mit eget domæne, og jeg har stadig den dag i dag omkring 20 besøg på min wordpress.com blog. Stadigvæk! Det er helt latterligt. Hvis jeg i stedet havde startet min blog på mit eget domæne, ville jeg ikke have dette problem. Der kommer også stadig kommentarer derinde, og det er ikke spor fedt, når der ikke har været nyt indhold derinde i næsten to år nu.

Du kan tjene penge på din blog

Med en blog på eget domæne øger du også mulighederne for at tjene penge på din blog. Det er f.eks. ikke tilladt at lave affiliate-links med en WordPress.com blog, og jeg vil næsten love dig, at du kan tjene dine omkostninger ved at købe domæne og webhotel hjem ved blot at bruge nogle få affiliatelinks på din blog.

På Blogspot, som er eget af Google, har du mulighed for at sætte nogle Google reklamer ind, som du kan tjene penge på. Men selv med Blogspot er der nogle begrænsninger, som du ikke har med din helt egen blot på eget domæne.

Hvis jeg kunne gøre det om, ville jeg virkelig have startet min blog op på mit eget domæne. Der er ikke noget at gøre ved det nu, men jeg kan da i det mindste råde alle jer, der drømmer om en blog, til at starte op med en blog på jeres eget domæne! :)

Lige en advarsel, dog: det er dybt vanedannende! I dag har jeg over 30 domæner, og jeg køber ofte nye op, fordi jeg har så mange idéer. Det er helt skørt. ;)

Hvad er din holdning?

Hvad er din blog egentlig værd? Interview med SEO-ekspert Kristoffer Føns

For nogle uger siden skrev min gode veninde og en af mine favoritbloggere, Emilie, et indlæg om, at bloggere skulle kende deres værd. En artikel jeg efterhånden har læst et utal af gange, og som igen og igen sætter nye tanker i gang hos mig. Hvis I ikke har læst indlægget endnu, så kan I se det ovre hos Emilie her.

Det er virkelig et interessant emne, som der kunne skrives stolpe op og ned om, og som jeg gerne vil sætte fokus på her på siden.

For der er ingen tvivl om, at der findes en masse bloggere, der bliver udnyttet (for at sige det, som det er) – simpelthen fordi de er søde og rare mennesker, der er overvældede over den interesse, virksomhederne viser dem, og derfor gør en hel masse arbejde for nogle få gratis produkter.

seokris lolI min søgen efter at belyse området bedst muligt, hev jeg en aften fat i min gode ven, Kristoffer Føns, på Skype. Han ved mere end de fleste om SEO og linkbuilding og havde en masse spændende vinkler til emnet!

Vi havde en lang snak om bloggeres værd, og det er der kommet dette super gode interview ud af:

Celia: Hej Kristoffer! Kan du ikke lige starte med at fortælle kort, hvem du er og hvad du laver til dagligt?

Kristoffer: Hej Celia! Jeg er en 21-årig fynbo, der lige nu har slået sig ned i København. Når jeg ikke går til koncerter og er på storbyferier, arbejder jeg som SEO konsulent i search marketing bureauet Webjuice. Derudover har jeg mit eget lille firma, Føns.com, der står for mine affiliate sider, hvoraf jeg er mest stolt af Rejsekris.

Celia: Tak. :) Og netop din store viden om online verdenen skal vi nasse lidt på i dag!

Det er efterhånden normalt, at bloggere laver samarbejder med virksomheder, hvor bloggeren modtager produkter, og virksomheden får omtale. Men i dag ser vi også pludselig, at flere og flere bloggere modtager penge for at skrive om virksomhedernes produkter i såkaldte sponsorerede indlæg.

Mange af disse bloggere har fået skabt sig en kæmpestor læserskare, og det har fået flere bloggere til at tænke over, hvad de egentlig er værd. Hvad er deres omtale egentlig værd? Og netop det skal vi fokusere på i dag. Hvad er ens blog egentlig værd?

Kan du ikke fortælle mig, hvad en virksomhed, der sælger produkter på nettet, får ud af at arbejde sammen med en blogger?

Kristoffer: Der er selvsagt ufatteligt stor værdi i at blive eksponeret på de store blogs i Danmark. På min færden i online-verdenen er jeg flere gange blevet overrasket over, hvor store udsving der kan være på en webshops salgskurve i dagene efter at være blevet omtalt på en blog med mange læsere. Min opfattelse er generelt, at de største bloggere i Danmark kender til deres værd og ikke lader sig nøje med at få produkter sponsoreret – der kommer typisk også penge på bordet.

Celia: Det har du helt sikkert ret i. Der er mange bloggere, som har ladet sig spise af med nogle få gratis produkter til stor gevinst for virksomheden.

Ofte er hensigten fra virksomheden jo, at de gerne vil have et link tilbage til deres webshop, og det er de færreste bloggere, der faktisk tænker over, at sådan et link er meget værd.

Du ved meget om og arbejder med linkbuilding til dagligt. Kan du forklare til alle os, der ikke er helt inde i det, hvad linkbuilding går ud på?

Kristoffer: Linkbuilding er en af de vigtigste discipliner i SEO (søgemaskineoptimering). SEO går, meget kort fortalt, ud på at få et f.eks. en webshop til at dukke op på Google, når brugere søger efter produkter som webshoppen sælger. Et eksempel kunne være en beauty-webshop, der gerne vil findes, når brugere søger efter ‘selvbruner’.

For at få webshoppen til at dukke op på Google, skal deres shop fungere godt rent teknisk, og der skal være en masse tekst, hvor søgeordet ‘selvbruner’ nævnes.

Derudover skal der indgående links til webshoppen. Hvis der ikke kommer indgående links til webshoppen, vil den drukne på de bagerste sider af Google – og hey, ingen kigger på side 2.

Et klassisk linkbuilding-trick, der er blevet brugt i stor stil til at tiltrække indgående links, går ud på at sende gratis produkter ud til bloggere i håbet om, at bloggerne vil anmelde produktet og linke til webshoppen.

Det fungerer fremragende, når det kommer til de mindre og mellemstore bloggere, der bliver glade og stolte over, at en webshop har fundet dem & bloggen værdige til at modtage et gratis produkt. Derfor anmelder de typisk produktet og linker til webshoppen. Så alle er umiddelbart glade.

Celia: Tusind tak for den gode forklaring! Det giver helt sikkert mening – og for webshopsne er det jo ikke en særlig stor udgift at sende produkter til bloggerne.

Jeg oplever det dog selv som blogger, og jeg har i mine få år som skønhedsblogger modtaget et hav af produkter til test. Og ærlig talt, så drukner man lidt i det. Pludselig har man så mange ting.

Og nu er det kommet frem, at vi bloggere skal betale skat af de produkter, vi modtager gratis til test. Noget, der pludselig gør det til en udgift at få produkter – og så begynder det pludselig at blive en dyr fornøjelse at drive en blog.

Men når bloggen pludselig begynder at vokse, og man hiver flere og flere læsere ind måned for måned, giver det så ikke mening for bloggeren at begynde at tage penge for det?

Mange virksomheder køber jo rent faktisk links rundt omkring, så de kan ranke højere på Google, som du selv skrev om tidligere, og så giver det vel også mening for virksomhederne at betale bloggerne for deres udmærkede arbejde?

Kristoffer: Helt sikkert! Den klassiske danske blogger, der ikke ved noget om SEO & linkbuilding, bliver taget ved næsen i stor stil. Jeg skal forsøge ikke at blive for teknisk, men typisk vil selve linkværdien være mange penge værd. Jeg har set flere eksempler på virksomheder, der har betalt websites op til 6000 kr for at få plantet et link på en ubetydelig side på et domæne.

Læg så oveni hatten, at de her, f.eks. skønhedsblogs, rent faktisk har besøgende og er über relevante for virksomhederne. Der er uden tvivl rigtig mange bloggere, der ikke får presset penge nok ud af virksomhederne – ganske enkelt fordi de ikke ved, hvad linkbuilding er, og at et link fra deres blog kan være direkte årsag til, at en webshop stiger i graderne på Google. Noget der kan betyde mange procenters stigning i besøgende og dermed salg på en webshop.

Celia: Nej. Og jeg taler af erfaring, når jeg siger, at alt det der med SEO og linkbuilding tager laaang tid at sætte sig ind i. Det er meget teknisk, og man bliver lidt overvældet i starten, så det er helt forståeligt, at mange bloggere ikke har sat sig ind i denne del. Og netop derfor ærgrer det mig sådan at se, hvordan de bliver udnyttet og købt for produkter til ubetydelige penge.

Netop din pointe med, at bloggerne har relevante læsere, synes jeg er rigtig spændende. Hvis jeg f.eks. har 20.000 forbi min skønhedsblog om måneden, så må jeg antage, at disse mennesker interesserer sig for skønhedsprodukter og derfor er i høj kurs som købersegment til skønhedswebshops.

6000 kr. for et link er jo helt vildt mange penge! Den slags penge tror jeg ikke, danske bloggere hiver hjem i dag. Jeg har dog set eksempler på, at udenlandske bloggere tager over 15.000 kr. for at skrive et indlæg om et produkt. Kan et link og omtale virkelig være så mange penge værd?

Kristoffer: Tro mig, for de store danske virksomheder, der har fået øjnene op for nye platforme at reklamere på, kan 15.000 kr for et indlæg på en stor dansk blog være rigtig godt givet ud. Reklame i traditionelle medier som TV koster kassen og der kommer du ud til et bredt publikum, hvorfor det sjældent kan svare sig for de fleste.

Hvis en blogger måske har lavet et professionelt mediekit, hvor virksomheder kan få information fra f.eks. Google Analytics og blive klogere på bloggens målgruppe, bliver det noget nemmere for virksomheden at trække flere pengesedler op ad lommen. At kunne ramme forbrugeren (altså læseren) direkte via en person (bloggeren), der er autoritær og velset, er mange penge værd.

Celia: Det er en meget interessant vinkel! Og det kommer faktisk bag på mig, at man kan være så mange penge værd – det er jo næsten hvad jeg tjente på en måned på McDonald’s, når jeg virkelig knoklede igennem en måned. :)

Men hvis vi retter fokus mod en blogger, der måske kun har 5-10.000 læsere om måneden, kan de så være penge værd også? Det ses meget i særligt USA, at man som blogger har et media kit, hvor man sætter fokus på besøg, Google Pagerank og sociale medier, så man kan sætte værdi på sin side. Er det en udvikling, danske bloggere burde gå hen imod? At få mere fokus på businessdelen af at være blogger?

Kristoffer: Det er selvfølgelig en balancegang. Vi må formode, at bevæggrunden for at starte en blog, for de fleste, i første omgang går på, at man gerne vil skrive om et emne, der har ens interesse. Så den romantiske tilgang til at blogge ryger jo lidt, når man pludselig begynder at lave mediekits og tænke forretning.

Omvendt ville jeg, som blogger, også føle mig udnyttet, hvis jeg fandt ud af, at jeg var blevet brugt i et spil om bedre placeringer på Google uden at have fået noget videre ud af det. Det er lidt en balancegang og jeg kunne forestille mig, at bloggere fremover kommer til at kontakte og tilknytte SEO-kyndige til at hjælpe med f.eks. prissættelse af sponsorerede indlæg.

Celia: Det har du helt ret i. Jeg føler ofte også selv, at mange af de amerikanske blogs bliver lidt “kyniske”, og jeg må indrømme, at jeg meget mere er til den skandinaviske model, hvor vi er lidt mere nede på jorden. ;)

Jeg håber meget, at vi kommer til at se en udvikling, hvor bloggere begynder at få en bedre forståelse for, at deres blog faktisk er noget værd og kommer til at forlange lidt mere for at arbejde sammen med webshops. Det bliver enormt spændende at se!

Har du her til sidst et godt råd til bloggere, der nu sidder og overvejer, hvad de er værd? Hvor mange læsere, bør man have, før man er interessant? Og er Pagerank noget, der stadig er vigtigt for bloggere?

Kristoffer: Prisen afhænger af mange forskellige ting, så jeg kan desværre ikke komme med en decideret udregning. Hvis jeg, på vegne af en virksomhed, skulle indgå samarbejde med en blog, ville jeg kigge på bl.a. bloggens skrivestil, om der er gode gennemarbejdede indlæg, bloggens pagerank samt overall “SEO-værdi” og naturligvis antal månedlige besøgende.

Med hensyn til pagerank, er det lidt sjovt. De fleste, der arbejder med SEO vil påstå, at pagerank er ligegyldigt. Ikke desto mindre betyder det fortsat noget, når der skal købes links – ganske enkelt fordi det er et nemt parameter at benytte. Derfor vil jeg anbefale, at også ganske almindelige bloggere læser lidt op på, hvad linkbuilding går ud på og måske også bygger en stak indgående links til deres blog.

Celia: Naturligvis vil det altid være en vurdering. Men det er spændende at høre, hvad du ville lægge vægt på, hvis du selv skulle indgå et samarbejde! Det er meget spændende læsning.

Helt sikkert. Jeg tror, jeg vil lave et indlæg om Pagerank snart, så det kan komme ud til bloggerne. :)

Tusind tak for din tid og gode råd. Jeg håber, at det kan inspirere en masse bloggere til at finde ud af, at de måske er mere værd, end de går og tror. Rigtig god aften og tak! :D

Kristoffer: Selv tak! Og god aften til dig. :)

[line]

Hvis du gerne vil se flere interviews som dette, kan du følge med på Bloglovin’ her og like min Facebook-side her. Du kan også skrive dig op til at modtage mit nyhedsbrev øverst på siden.

Lærte du noget nyt? Har du nogle spørgsmål eller kommentarer? 

 

Blogger, drop at fokusere på Google

Alle, der ved noget om at skabe en online succes, vil fortælle dig, at du skal fokusere din energi på at arbejde med din SEO.

Hvis du er ny i denne online verden, som især fokuserer på den rette online markedsføring, så har du nok ikke stødt på begrebet “SEO” før.

SEO er forkortelsen for det engelske udtryk “Search Engine Optimization” – på dansk “søgemaskineoptimering”, og er en disciplin i at få sin hjemmeside til at rangere højst i Google på diverse søgeudtryk.

Og det er i sig selv godt nok og en af de allervigtigste discipliner, hvis du er ved at bygge en online forretning op.

Men som blogger er SEO ligegyldigt. Det er i hvert fald min påstand og i dette indlæg vil jeg give dig 3 gode grunde til, hvorfor jeg mener sådan.

1. Loyale læsere kommer sjældent fra Google

Som blogger er det nemt at blive fanget i den fælde, hvor man konstant sidder og refresher sin Google Analytics for at se, hvor mange besøg man har haft på sin blog. Det giver et fedt kick og på en dag med mange besøg er man totalt ovenpå.

Men jeg vil vove den påstand, at læsere er ligegyldige, hvis de blot kommer ind på din blog gennem Google for så at forlade den igen. De tæller med i dit overordnede læsertal, men hvad betyder det egentlig, hvis de aldrig vender tilbage igen?

Jeg ved fra mange bloggere, at nogle af deres mest velbesøgte indlæg er madopskrifter.

Lad os sige, at jeg skriver en opskrift på en kage på min blog og kalder den: “Opskrift: verdens bedste banankage”. Dette er en overskrift, der ofte vil komme til at rangere godt i Google på søgninger som “verdens bedste banankage” eller “banankage opskrift”.

Gæt lige, hvem der kommer forbi mit indlæg?

Det gør folk, der er på udkig efter en god opskrift på banankage. Det er ikke folk, der nødvendigvis er interesseret i min blog eller mig som person – de er kun ude på én ting: at finde en opskrift på den bedste banankage.

Når de har fået, hvad de ledte efter, så er de væk igen. Og de kommer sikkert først tilbage igen, når de skal bage banankage næste gang…

Alle disse mennesker tæller med i mit overordnede læsertal – men spørg lige dig selv, hvad de bidrager med til din blog? Min påstand er, at de ikke bidrager med noget.

2. Du skal ikke skrive for andre end dig selv

Når man først begynder at fokusere på SEO, så mister man ofte følingen med, hvad man egentlig selv ønsker at skrive.

Man bliver så besat af at se en stigning i sine besøgstal, at man vil gøre alt for at gøre Google glad og skriver en masse indlæg, som Google “godt kan lide”.

I farten mister man sig selv. 

Og det i grunden en skam, for det, der netop gør en god blog, er den personlighed, der skinner igennem overfladen. Dem, der tør at være sig selv, er oftest mest interessante at følge.

3. Interesserede læsere gør hele forskellen

Hvad end du vælger at kalde dit blogindlæg en SEO-titel (som i opskrifts-eksemplet ovenfor) eller en titel, som du selv godt kan lide lyden af, så vil dine læsere – de læsere, der faktisk betyder noget – læse dine indlæg.

De vil også lægge kommentarer, forholde sig til dit indlæg, like det på Facebook, følge dig på Bloglovin’ og meget mere.

Og de er meget værd, og derfor bør du sætte pris på dem og skrive indlæg direkte fra hjertet – ikke til Google.

Hvis det falder dig naturligt at skrive nogle meget SEO-venlige titler og indlæg, så skal du endelig gøre det. Men jeg synes, at du skal være tro mod din egen måde at skrive på – så vil du få en meget stærkere blog og dine læsere vil følge dig i tykt og tyndt.

Og hellere have 1000 virkelig passionerede læsere end 10.000 læsere, der er ligeglade med en og kun kommer forbi, når man skriver en fangende titel, der måske lyder godt, men ikke leverer og ikke kommer fra hjertet.

[line]

Få i stedet dine læsere ved at være en aktiv blogger. Brug de sociale medier meget, kommenter andres blogs, vær til stede i blogverdenen og giv altid dit bedste og dig 100% råt. 

Det nytter ikke noget at forsøge at være en anden. Du er din helt egen – og det er der stor værdi i.

Flere amerikanske bloggere taler nu om, hvorfor det er mest værdifuldt at have en loyal “tribe” – altså en følgerskare af personer, som holder af at følge dig og vil stå bag dig og kæmpe med dig.

Det er der langt større værdi i, end kun at fokusere på tallene.

Har du endnu fundet din egen blog-stil?

Gør din blog mere levende: tag til events

oriflame event
Lækre rammer til et event hos Oriflame

Med min skønhedsblog er jeg ofte inviteret til en masse spændende events. Oftest skal jeg – sammen med en masse andre skøhedsbloggere og -skribenter – se nærmere på en ny kollektion. Og der er stort set altid en lækker goodiebag at tage med hjem fra eventet.

Ikke alle bloggere skriver om de events, de tager til, da de ikke føler, at det er relevant for læseren. Jeg gør det af og til, men jeg forsøger at holde det så relevant som muligt for mine læsere.

Men det er ikke kun de store bloggere, der bliver inviteret til events.

Faktisk er mange af de store brands rigtig gode til at holde relevante arrangementer, hvor der er plads til alle. Og netop disse events kan være enormt relevante for din blog.

Sådan opdager du relevante events

Når du laver en blog og gerne vil finde en masse events, som du kan tage med til, er det en rigtig god idé at tænke over, hvad det er for nogle events, du gerne vil med til.

Hvis du f.eks. er skønhedsblogger lige som mig, kan jeg anbefale dig at følge en masse relevante brands på Facebook.

Facebook er der, hvor det sker. Brandsne ved, at det er her, de skal nå ud til deres kunder, og det skal du udnytte. Når et brand holder et åbent event, vil de skrive det på deres Facebook – og her skal du slå til!

Følg gerne en masse forskellige brands – også dem, som du måske endnu ikke selv har prøvet. På den måde får du mulighed for at lære nye brands og kende, og du øger også dine chancer for at se en masse relevante events.

Du kan også skrive dig op til nyhedsbreve hos de forskellige brands. Nyhedsbrevsmodtagere er ofte meget færre end Facebook-likes, og nyhedsbreve er en enormt stærk måde at kommunikere på, da de forskellige brands kan give dig deres nyheder direkte i din inbox. På Facebook konkurrerer de med dine venner, og det kan godt være svært.

Ofte vil mange brands også gerne “forkæle” deres modtagere af nyhedsbrevet, og her kan der være nogle helt særlige events, som de giver dig mulighed for at deltage i.

Sidst – men bestemt ikke mindst – er det en god idé at tilmelde sig de forskellige brands medlemsklubber. De fleste medlemsklubber er gratis og giver tit både mulighed for at komme til særlige events og købe ind med særlige rabatter! Det kan man da ikke sige nej til. :)

Det skal du bare udnytte. Meld dig ind hos så mange medlemsklubber som muligt og hold øje med din inbox. Her vil du få alle de særlige rabatter og invitationer til events.

Blog om eventet

Ja, det giver jo sig selv, ikke? Blog løs om de events, du tager til. Det skaber en fornemmelse af, at du begår dig i de miljøer, der er relevante for din blog, og samtidig skaber det også en masse værdi for dine læsere. Disse events er jo gratis, og du kan på den måde fortælle dine læsere om, hvordan de selv kan komme med til de spændende events, som du går til.

Det er altid vigtigt at have dine læseres interesse for øje, når du blogger om events. Hvis du kan invitere dem med til nogle af de spændende events, du går til, kan du skabe utrolig stor værdi for dine læsere.

Og netop værdiskabelsen er med til at give dig dedikerede læsere – vel næsten fans.

Så gør din blog levende og tag til en masse fede events! Ofte er der endda goodiebags til de første, der dukker op – gratis indhold til din blog!

Går du til events?

sådan laver du en blog

For at blive en stor blogger skal du…

 photo billeder.jpg

Der findes bloggere, som jeg har så stor respekt for, at jeg ikke tror, at jeg kan beskrive det korrekt i dette indlæg. Det er personer, som jeg ser så uendeligt meget op til, og som jeg kun under den succes, de har fået.

Hvorfor? Fordi de har knoklet helt utroligt meget for det, de har opnået, og det synes jeg er beundringsværdigt.

Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg gerne ville have en stor blog og være en enormt succesfuld blogger. Den slags blogger, der læses af tusindvis af mennesker hver dag og som kan leve af det.

Men jeg ved også godt, hvorfor jeg ikke er der endnu. Jeg tror på, at alle kan nå deres mål, hvis blot de er villige til at gå efter det og virkelig lægge det arbejde i det, som der kræves. Det er jeg 100% sikker på.

Så hvad er hemmeligheden bag de store bloggeres succes?

 photo blog.gif
Det skønne ved en blog er, at det hele foregår online. Bevares, for mange bloggere (selv for mig) foregår en del af arbejdet også offline, men lad os holde fokus på, at det, der i første omgang fik deres blog frem, var det, de gjorde online.

Når det hele er online, er det pludselig ikke hemmeligt mere. Det, de gør, er det, du ser på deres blog. Det er ikke nogen hemmelighed. De knokler røven ud af bukserne.

Jeg har for nyligt tilføjet en rejseblog til min portefølje, og en af mine bekendte spurgte mig, hvorfor den ikke blev opdateret oftere. Jeg svarede, at jeg havde enormt travlt med at cykle (vi cyklede fra København til Rom på tre måneder – that’s a lot of work!). Til det fik jeg rådet:

“Ved du godt, at du bare kan planlægge f.eks. 10 indlæg? Så bliver de udgivet efterhånden.” 

Ahh, ja. Thanks a lot. Problemet er bare, at det ikke er noget, man bare lige gør. Blogging tager tid. Enormt meget tid. Det tager mig snildt 1-2 timer at skrive et godt indlæg, hvis jeg tæller forarbejdet, billedetagning og -redigering, tekstskrivning, sociale medier og kommentarer med. Det er ikke sådan lige.

Alle, der har haft en blog, ved, at det ikke bare er noget, man lige bruger 5 minutter på om dagen, og vupti så sidder der tusindvis af læsere på den anden side af skærmen og lapper det i sig. Nej.

Så uden nærmere introduktion…

For at blive en stor blogger skal du…

  • Være unik. Med alle de mange blogs, der efterhånden findes, er det vigtigt, at du finder din egen stil og gerne din egen vinkel på det, du blogger om. Folk er vilde med bloggere, der gør noget lidt anderledes. Prøv at finde en måde at blogge på – og noget at blogge om – som måske ikke er set før.
  • Skrive blogindlæg regelmæssigt. Blogging er en utaknemmelig ting. Hvis du pludselig holder en lille pause fra bloggen og ikke får opdateret så ofte, så falder dine læsertal med det samme. Og det er helt naturligt. Hvor spændende er det lige at gå ind på en blog, hvor der ikke sker noget? For at vokse din blog større, skal du holde gang i indlæggene – også når du ikke føler, at du har tid.
  • Være aktiv på andre blogs. Det giver super godt – særligt i starten – at være aktiv på andres blogs. Dog ikke på den irriterende måde. Prøv at skrive oprigtige og unikke kommentarer på andres blogs. Forlang intet igen. Lad være med at bede dem om at tjekke din blog ud, deltage i din giveaway eller følge dig tilbage. Skriv en oprigtig og interesseret kommentar.
  • Sætte tid af til din blog. Du kan ikke bare skrive et indlæg i frikvarteret eller lige skrive et indlæg, inden du går i seng. Blogging tager tid, og du bliver nødt til at prioritere det i din hverdag, hvis det er noget, du virkelig gerne vil. Denne del synes jeg selv er svær! Mest fordi der er så meget andet, man hele tiden bør lave.
  • Være aktiv uden for bloggen. Personlige relationer virker stærkest, og det virker så uendeligt meget bedre at møde dine læsere og medbloggere i virkeligheden. Netværk, deltag i arrangementer, fortæl dine veninder om din blog, vær aktiv på sociale medier… Giv den gas og vær alle vegne. Så vil folk blive nysgerrige om, hvem du er.
  • Skabe gennemarbejdet indhold. Prøv at tænk over, hvad det er for en type indlæg, du bedst kan lide at læse? Jeg er næsten sikker på, at det er gode, gennemarbejdede indlæg, som enten har flotte billede eller en god, grundig tekst med gode observationer. Hvorfor er du nået så langt i dette blogindlæg? Fordi der skrives om noget, du gerne vil vide, og som der interesserer dig. Forsøg at skabe godt og gennemarbejdet indhold på din egen blog. Alle kan mærke det, hvis du laver en halv løsning.

[line]

Det var mine råd for denne gang. Jeg håber, I kunne bruge dem! Nu vil jeg prøve selv at følge dem også. ;)

//Celia

lav en blog som nybegynder

Gode råd til en ny blogger

I får lige dagens kloge ord på et billede af mig fra sidste efterår, hvor jeg gav den gas i San Diego sammen med min kæreste. Det virker måske banalt, men man bliver jo ikke en god blogger af at have det hele i hovedet, og gå og tænke over hvor great man kunne blive. Ligesom dit indhold til at starte med måske ikke er det bedste i verden, så er det bedre at komme i gang, end at gå og tumle med en masse tanker om at lave en blog.

Folk er også søde og rare, så når de falder over en helt ny blog, skal de nok give lidt god karma til dig som nystartet blogger. Det vigtige er bare, at du kommer i gang (når du efter grundig overvejelse har fundet ud af, hvad din blog skal handle om), og så skal du bare skrive en masse indhold. Hav hjertet med hele vejen, og masseproducer ikke bare indhold, tænk over det og hav dit hjerte med.

Jeg synes, at små citater som disse er virkelig hyggelige, og jeg vil prøve at se, om jeg kan finde nogle flere citater, som du som nystartet blogger kan læse og få inspiration fra!

Pointen i dag må være, at du ikke skal bekymre dig om, om dine indlæg er “gode nok”, når du lige har startet din blog. Det kræver alligevel, at du har blogget i noget tid, før du virkelig ved, hvordan din blogger-stil er, hvad der virker bedst for dig og dine læsere og hvor du gerne vil bevæge dig hen med dig blog.

Så vær ikke bange – folk skal nok være søde! I hvert fald hvis de har noget god blogger-etik. :)

Er du frisk på at lave en blog? Skriv dine spørgsmål eller kommentarer nedenfor!